Sweden
Logga in

Skydd mot orättvisa betalningsanmärkningar

Publicerad tisdag 28 februari 2017 01:57Kunskap

Nytt lagförslag ska ge privatpersoner skydd mot orättvisa betalningsanmärkningar.

Regeringen har lämnat en proposition (ett förslag till beslut) till Riksdagen för att minska risken för att en privatperson skall drabbas av en betalningsanmärkning för en skuld som hon eller han inte känner till.

Vissa av statens och kommunernas fordringar lämnas direkt till Kronofogdemyndigheten för indrivning efter beslut, så kallade A-mål. När fordran registreras hos Kronofogdemyndigheten får kreditupplysningsföretagen informationen och registrerar händelsen i sina register. I och med den registreringen får personen en betalningsanmärkning vilket gör att man helt plötsligt inte är kreditvärdig, utan att man vet om det.

Tidigare har det varit som så att om man betalar skulden ”skyndsamt”, så tas anmärkningen bort hos Kronofogdemyndigheten – den sekretessbeläggs, och kreditupplysningsföretagen är tvungna att ta bort anmärkningen i sina register. Men då kanske skadan redan är skedd – den drabbade kan ha blivit nekad krediter på grund av en anmärkning man inte visste man hade. Får man sedan en ny skuld i A-mål inom 2 år, så tas sekretessbeläggningen bort för den gamla skulden och kreditupplysningsföretagen registrerar detta och kreditvärdigheten är som bortblåst.

I och med det nya förslaget, som troligtvis kommer att gälla från maj 2018, måste Kronofogdemyndigheten informera om att skulden finns och att man kan betala omgående och kreditupplysningsföretagen få inte registrera skulden direkt. Då har man cirka 14 dagar på sig att reglera skulden till Kronofogdemyndigheten och först efter den tidsfristen får kreditupplysningsföretagen information om skulden förutsatt att den fortfarande inte är betald.

Förändringen kommer att innebära att fler personer blir kreditvärdiga vilket borde vara en win-win för både privatpersoner och kreditgivare. En affär behöver inte längre gå förlorad på grund av en skuld som egentligen inte finns. Det blir istället E-målen, dvs de privata företagens fordringar, som kommer att få en större betydelse i värderingen av kreditvärdigheten hos en privatperson.

5 steg till ökad försäljning med personaliserad checkout

Vikten av personalisering inom e-handeln växer för varje år. Nu är det inte bara erbjudandena som ska vara anpassade efter kunden, utan hela shoppingupplevelsen från design till betalsätt ska ha en personlig touch.

Känn din kund

Vem gör du affärer med? Per Persson AB eller HB eller KB eller en Enskild firma?

Kan man ingå avtal med omyndiga?

Du kan sälja till omyndiga men det finns några begrepp du måste ha koll på.