Därför tycker vi det är viktigt att lära unga om pengar

Är så stolt och glad! Stolt över att kunna påverka. Jag tror att många av oss bär på en önskan om att få vara med och förändra. Igår träffade jag ca 70 unga, pliriga och förväntansfulla ungdomar på Wisbygymnasiet. Så om jag håller mig till realistiska mål gällande påverkan och förändring så uppnådde jag ett av mina många delmål i och med den föreläsning jag och min kollega Stefan Ericson höll för dem om deras ”Drömmar om ett eget liv”.

Dessa ungdomar som går yrkesinriktade linjer står ganska snart inför ett helt nytt liv, som innebär den första anställningsintervjun, avtal att tolka, den första lönen och säkerligen den första egna bostaden. Allt det här för med sig en himla massa saker att ha koll på. Att få vara med och lära dem hur de ska bli duktiga i förhandlingar med olika banker, ställa krav på arbetsgivare gällande deras villkor och även få lära dem tips som får pengarna att räcka hela månaden, det är grejer det!

Allt jag i min makt kan göra, för att förändra folks inställning till pengar och konsumtion, vilket borde leda till att programmet Lyxfällan får lägga ner, det tänker jag fortsätta med så länge jag bara kan. Vi måste vända trenden gällande de stegrande siffrorna om unga som hamnat i skuldfällan. Journalisten som intervjuade mig med anledning av vår föreläsning frågade mig ”Vad är det första och viktigaste man kan göra för att stoppa utvecklingen?” Mitt svar var enkelt: Vi måste helt enkelt förstå konsekvenserna av våra handlingar. Vi kan inte agera utifrån chansningar och med en inställning att ”strunt samma – jag tar smällen sen”. Det blir aldrig bra…

-Tar man snabba lån så är räntorna höga och måste betalas igen på relativt kort tid
-Missar jag att betala en räkning så blir det dyrare på grund av straffavgifter av olika slag
-Slarvar jag och får en betalningsanmärkning så är jag inte längre kreditvärdig, i tre år
-Köper jag massor med prylar som jag senare behöver sälja så kan jag inte räkna med att få tillbaka en bråkdel av nypriset

De här sakerna är viktiga att prata om, vi måste gemensamt hjälpas åt att utbilda våra ungdomar, vår framtid. Tack Ulrik Persson, lärare på Wisbygymnasiet, för att du drog ett stort strå till stacken i din roll som lärare och bjöd in oss till er. Det var en ära att få träffa ”dina” ungdomar!

20150827_130001_large