Sweden
Logga in

Låt drömmen om exportsuccé bli sann

Publicerad tisdag 20 juni 2017 09:04Finansiering

Vilken företagare drömmer inte om succé på exportmarknaden? Möjligheterna är många, men det gäller att minska riskerna.

Sverige är ett litet land, ändå finns här nästan 40 000 företag som exporterar varor och tjänster. Av dessa exporterar 12 500 företag för minst 1 miljon kronor om året till andra länder. Det är naturligt att tro att samtliga drivs av personer som vid något tillfälle har känt oro inför sin exportsatsning. Och alla har kommit över det på något sätt.

Man kan säga att hans jobb är att hjälpa företag med allt som har med exporten att göra. Från att välja land att exportera till, till att se till att satsningen sker till så låg risk som möjligt.

– Det svåraste kan vara att välja land. Jag skulle börja med Tyskland, säger han.

Börja med Tyskland

Självklart uttrycker han sig generellt. Allt beror ju på vilket företag du har, och vad du vill sälja. Men ser man till vilket land som det är lättast att göra affärer med, blir svaret Tyskland. – Där finns en stark företagskultur, en bra legal struktur och det ligger nära geografiskt. Dessutom gillar tyskarna allt som är svenskt, säger Gillis Wener. Många företag ser redan Norden som sin hemmamarknad, och det nordiska samarbetet underlättar till viss del. Ändå kan det vara svårare för en småföretagare än man tror att exportera till den största handelspartnern, som är Norge. Landet är inte med i EU, och har därmed egna tullregler. Finland har traditionellt ett starkt band till Sverige, men inte främst när det gäller export. Affärerna rör snarare fusioner och förvärv av företag.

Trump har skapat osäkerhet

De två stora drömländerna för en exportsugen företagare, USA och Storbritannien, uppvisar båda orosmoln. President Trump har under sin första tid skapat stor osäkerhet om vart landet är på väg, och det har även Storbritanniens beslut att lämna gjort. Oroande, med tanke på att landet i dag är Sveriges tredje största exportpartner i Europa. – Det man kan anta är om och när Storbritannien inför tullar, kommer det att påverka exportkostnaderna, säger Gillis Wener.

Vad är det viktigaste att tänka på?

Här listar Gillis Wener 6 viktiga punkter:

  • Du måste känna din kund. Ju längre avstånd till exportlandet, desto viktigare är det. Språket är en viktig faktor.
  • Hämta information om landets politiska och affärsmässiga klimat. Business Sweden, EKN, handelskamrar, varumärkesexperter, Almi-rådgivare – alla som kan bidra med fakta.
  • Tänk på vad det innebär i praktiken att arbeta i olika tidszoner.
  • Ha koll på legala frågor i exportlandet, som när (betalningsmoral) och hur får man betalt? Vad gör du om betalningen uteblir? Vilka krav ställs på dig vad gäller exempelvis leveranser? Har du skyddat ditt patent och varumärke?
  • Se till att du är rätt försäkrad så att du inte förlorar allt för mycket om något går fel.
  • Hitta samarbetspartners för att exempelvis skriva avtal, för att eventuellt hjälpa till med exportkrediter, och för know how. 


Här kan du läsa mer om Exportfinansiering
hos Svea Ekonomi.

Har du frågor om Exportfinansiering är du välkommen att maila Gillis Wener

Bostadsbrist trots byggboom

Bostadsbyggandet i Sverige är det högsta sedan miljonprogrammet avslutades 1974. Ändå är bostadsbristen skriande.

Bedrägerier och ändrat ROT kan driva på konkurser

Antalet företagskonkurser ökade med 4 procent i maj månad. Förvånande med tanke på den starka konjunkturen enligt UC.

Innovatörerna framtidssäkrar betaltjänsterna

”Tänka framåt”, låter ju enkelt. Men försök själv förutse vilken vardagsteknik du kommer att använda mest om tio år. Kom då ihåg att för tio år sedan fanns inte iPhone.