Reflektioner från Driva eget-dagen

Igår besökte vi Driva eget-dagen på Rival i Stockholm. Himla intressant och viktigt att vara nära er företagare, aldrig sluta lyssna på vilka era utmaningar är. Jag har själv vuxit upp och uppfostrats av en egen företagare, så jag känner igen det mesta som speglas från våra familjemiddagar.

Föreläsarna under dagen hade till uppgift att inspirera och motivera, något de lyckades mycket väl med tycker jag. De har ju gjort resan från start-up till etablerad och framgångsrik, så varför inte dela med sig av sina fallgropar, så att någon annan slipper trilla i samma hål. Så, självklart skickar jag bollen vidare till er, som inte hade möjlighet att besöka eventet igår.

Några saker som jag fastnade extra mycket för var:

  • Fila inte för länge på affärsidé, Powerpoints och visitkort, utan börja sälj, kommunicera med din marknad! Du kommer bli omkörd annars.
  • Lägg 50% av din tid på försäljning, och lyssna verkligen på marknaden och kunderna. Vad är det egentligen de vill ha?
  • Våga ta betalt. Alldeles för många prisar ut sig och blir därmed olönsamma. Resan du påbörjat kommer innebära investeringar, se till att ha en lönsamhet som bygger en buffert.
  • Göra nytt är ofta viktigare än att vara bäst. En trend idag är att kunder hela tiden söker nyheter och andra intryck, därmed kommer de företag som förnyar sig kunna överleva lättare.
  • Skapa en struktur i ditt dagliga arbete: organisera, fokusera och automatisera dina processer. Ha inte flera att-göra-listor, ha en som du har koll på. Bli duktigare på att prioritera dina uppgifter.
  • Bli glad när telefonen ringer! Alldeles för många ser telefonen som ett stressmoment, men det kan vara en ny kund, en kund som vill betala eller en person som vill något annat som tar dig framåt!
  • Sist men inte minst – som Olof Röhlander sa: Lär dig att må bra, när det inte går bra… Hitta glädjen i svackan, håll ut och kämpa på i motgången, så kommer du ut som en segrare!

Stort tack till Driva eget som arrangerade en innehållsrik eftermiddag. Vi har ingen relation, inget samarbete, men tillsammans jobbar vi för att hjälpa er företagare uppåt och framåt. Vi brinner verkligen för företagandet och aktiviteten inom näringslivet. Vi önskar alla små och stora företag utveckling och framgång!

rival